Túrázás gyerekkel (0-3 éves korig) - Alapok és ötletek

A fiam születése után sem volt kérdéses, hogy továbbra is megtartjuk jó szokásunkat és amikor csak tehetjük, járjuk Magyarország erdeit. Kicsit átalakított utakkal, de ugyanakkora örömmel és elszántsággal vágtunk neki a túráknak.
Mindenkiben az első kérdés ami felmerül ilyenkor, - a mikor mehetek vele először-. Mennyi idősen lehet bevállalni vele akár egy nagyon rövid erdei sétát is? Mi 6 hónapos korában gondoltuk úgy, hogy megérett a feladatra és ha nem is a saját lábán de hátihordozóban már élvezné az utat.
Mit vigyünk és mit ne egy ilyen útra?
Jó, ha van:
- hátihordozó
- túrabot: óriási segítség a szülőnek, térdkímélő üzemmód
- pelenka és a hozzávalók
- megfelelő öltözködés a gyereknek. Vegyük figyelembe, hogy ő nem fog mozogni a hordozóban azaz melegebb ruházat szükséges főleg a lábainál
- innivaló mind a gyereknek mind a szülőnek
- bicska

Jó, ha nincs:
- kézben hordás: nem biztonságos és fárasztó is
- babakocsi: volt szerencsém látni erdei úton babakocsit ráncigáló szülőket. Ne!

Figyeljünk oda az első alkalmakkor, hogy ne vigyük túlzásba az út hosszát (Maximum 3-4 km). Mind a gyermeknek, mind nekünk szokni kell ezt a fajta közlekedést. Neki sem kényelmes órákat ülnie még ebben a korban, a táj sem fogja lekötni annyi ideig és aki viszi, annak rá kell éreznie a hátihordóra.
Elsőre nem gondolnánk de hatalmas különbség van a hátihordók vállpántjai között. Volt olyan, amit pár perc után visszaadtam, mert egyszerűen kényelmetlen, használhatatlan volt.

„Gyerekkorban a kulcsszó az élmény. Ne a táv, és az útvonal bejárása legyen a lényeg, hanem, hogy legyen idő fára mászni, patakba kavicsot dobálni, mohát simogatni, bogarakat nézegetni, egyszóval felfedezni a természetet. A monoton gyaloglás gyerekfejjel unalmas. De ha izgalmas útvonalat találunk, forrásokkal, patakkal, sziklákkal, kilátókkal, akkor sokkal könnyebb dolgunk lesz azt bejárni. És persze a fokozatosság is fontos, már ami a távot és a túra nehézségét illeti. Lehet motiválni, akár egy kis geocachinggel, és természetesen a túra végi sütivel”– tanácsolja Keresztesi Koppány. (Forrás: http://travelo.hu/tura/2015/03/28/utal_turazni_valamit_rosszul_csinal/)

Mindenkinek jó kiránduló időt kívánok!

0 comments: